Barnkalasbloggen

Kalasidéer för en nioåring (och säkert tioåring och elvaåring också)

Vad hittar man på när det gått några år med icke-hemma kalas i klass- och vänskapskrets, lekland känns passé och även bowling och coola grejer som laserdome börjar kännas gjort? I synnerhet som man de senaste två åren redan avverkat parkourkalas och spelhuskalas så är det inte lätt att toppa!

Vi gick igenom utbudet av kalas som erbjuds i Göteborgsområdet ihop med nioåriga sonen och vi plockade gemensamt ut följande tre kalasalternativ baserat både på intresse och budget 😉: 

 1. Gokart
 2. Fäktning 
 3. Klättring 

Rankingen blev enligt ovan då nioåringen värderade coolheten på kalaset högt (tror jag) och där kändes gokart som det häftigaste alternativet. Fart, tävling, bilar och teknik i ett. Fanns tre olika ställen i Göteborg och vi valde Göteborgs Gokartcenter av tre anledningar. 

 • De hade juniorkarts vilket gjorde att längdkravet bara var 130 cm, vilket passade vår än så länge inte alltför reslige son. 

 • De erbjöd paket som innehöll mat/fika

 • De hade en rörlig betalningsmodell där man bara behövde vara sex personer för att ha ett kalas men sedan kunde betala till per person för extra kalasdeltagare, med andra ord ett lägre fast ingångspris än konkurrenterna och därmed en större rörlig del. 

När ska man skicka inbjudningar till barnkalaset?

Det snabba svaret på frågan är givetvis ju tidigare ju bättre. 

Dock finns det en risk att om man skickar ut inbjudningarna alltför tidigt så drar sig folk för att svara direkt då de kanske inte riktigt vet vad för andra grejer som kan dyka upp runt kalasdatumet. Och svarar de inte direkt så är det lätt att inbjudningskortet blir liggande och man glömmer att svara helt och hållet.

Vi skulle därför rekommendera att skicka ut inbjudningarna 4-5 veckor innan kalaset, det borde vara tillräckligt tidigt för att inte gästerna ska vara uppbokade med alltför mycket annat men ändå tillräckligt nära inpå för att gästerna ska känna att de kan svara ja direkt.

Sedan finns det ju ett viktigt datum till och det är O.S.A.-datumet, och det kan du läsa mer om i artikeln När ska man sätta OSA-datum för barnkalaset?.

Hur mycket ska presenten till barnkalaset kosta?

En vanlig fråga vi ställs inför är hur dyr presenten till barnkalaset ska vara och självklart är detta väldigt svårt att svara på då det ju varierar mycket mellan olika platser och bekantskapskretsar men vi tänkte försöka lista lite saker som kan vara bra att tänka på.

Hur många år fyller födelsedagsbarnet?

En grundläggande faktor är hur många år födelsebarnet fyller, och den enkla grundregeln är att ju äldre barnet blir ju mer behöver man nog lägga på presenten. Detta då det brukar bli svårare att hitta något som passar en tolvåring jämfört med en fyraåring.  

Ungefär hur mycket kostade presenterna ditt barn fick?

En annan riktlinje är förstås att tänka på ungefär hur mycket presenterna i ditt barns kompisgäng brukar kosta, varje område brukar ha sina oskrivna regler och vanor. Tänk tillbaka på presenterna ditt barn fick på sitt senaste kalas och utgå från det. Utgå dock inte från den absolut dyraste presenten utan gör något form av medelvärde, det kan ju vara så att någon köpt present på någon rea som då verkar vara dyrare än vad det egentligen är, vilket för oss in på...

Det är det upplevda priset som räknas

Det viktiga är egentligen inte hur mycket presenten verkligen kostar utan hur mycket den upplevs kosta. Säg att du till exempel passat på att köpa ett par paket LEGO för halva priset på rea, då kan du med gott samvete tänka att det är det vanliga priset som "räknas" när du ger bort den. Det vill säga du behöver inte köpa något extra bara för att du var smart och passade på att köpa presenten lite billigare på rea.

Det finns dessutom en risk för inflation i priset på presenter om man bara tittar på de faktiskt spenderade kronorna, säg att du köper något för 100 kr som egentligen kostar 200 kr och sedan köper till något för ytterligare 100 kronor. Då finns det en risk att andra föräldrar känner sig tvungna att köpa för 300 kr nästa gång.

Vilka ska jag bjuda till barnkalaset?

En lite klurig och känslig fråga är vilka kompisar man behöver och inte behöver bjuda till barnkalaset. Det är förstås viktigt att ingen känner sig utesluten eller utanför samtidigt som det förstås finns praktiska begräsningar i form av pengar och plats.

Så här brukar vi tänka när vi bjuder in till våra barns kalas:

 • Hur många barn har vi plats för?
 • Hur mycket är vi beredda att betala för hela barnkalaset och ungefär hur mycket beräknar vi att det kostar per barn?
 • Vilka kompisar vill vårt barn bjuda?

Sedan kommer den sociala aspekten det vill säga att man inte får välja bort enstaka kompisar och då brukar vi resonera ungefär så här:

 • Har vi plats och råd så bjuder vi alla i klassen eller dagisgruppen och eventuellt ytterligare några kompisar.
 • Finns det inte plats eller pengar för alla så har vi ibland bara bjudit alla killarna eller alla tjejerna.
 • Och vill vi bara ett litet kalas så har vi bara bjudit de allra närmaste fyra, fem kompisarna.

Det viktiga, om man inte bjuder alla, är att det finns enkel logik till vilka som blivit inbjudna eller att man snarare väljer några enstaka än att man väljer bort några enstaka.

Sedan är det förstås också viktigt att, om man inte väljer att bjuda alla, att man inte lämnar inbjudningskorten i skolan eller pratar för mycket om det i skolan, bättre då att skicka inbjudningskorten direkt hem till dem som är bjudna.

När ska man sätta OSA-datum för barnkalaset?

Något som många ofta funderar på när man ska skicka ut inbjudningskort till barnkalas är ungefär hur långt innan barnkalaset man ska sätta OSA-datumet, det vill säga det datum när man senast vill ha svar på om den inbjudna kommer eller inte.

Ett litet stickspår, ett tips kan vara att man skriver "Svara senast 19 september" istället för "OSA 19 september" då det inte längre är helt självklart för alla vad OSA betyder. Även om man känner till vad själva förkortningen OSA, "Om svar anhålles", så är det fortfarande inte alla som vet exakt vad det innebär, det vill säga att man ska svara om man kommer eller inte. 

Tillbaka till själva frågan om när man ska sätta OSA-datum, så här brukar vi tänka: 

 • Som grundregel skulle vi rekommendera att du sätter OSA-datum en vecka innan barnkalaset går av stapeln. 

 • Om du planerar att ha barnkalaset under semestertider så är det lämpligt att lägga på ytterligare några dagar annars finns det risk för att gästerna väntar med att svara och att de sedan bokar in någon semesteraktivitet som krockar med barnkalaset. Det brukar oftast vara lite svårare att tacka nej till ett barnkalas som man redan tackat ja till.

 • Om stället du arrangerar barnkalaset på har ett senaste datum för avbokning så är det självklart bra om man sätter OSA-datumet några dagar innan detta datum så att du får chansen att av- eller omboka om det är många som har förhinder. 

Ett sista tips kan vara att kolla med de kompisar som betyder mest innan inbjudningarna skickas ut så att man får lite förhandsinformation om vilka som kan komma. 

Bästa barnkalasen i Göteborg 2017

Här är några av våra favoriter bland barnkalasen i Göteborg när det så sakteliga börjar bli höst här i Göteborg. Det är barnkalas som vi antingen själva eller några av våra goda vänner och bekanta har besökt och uppskattat och varmt vill rekommendera om ni funderar på att anordna barnkalas för ert barn.

Spelhuset Liseberg

Vem vill inte spela arkadspel i två timmar? Under barnkalasets två timmar, men en matpaus i mitten, så var det fullt ös, det fanns spel för alla intressen och båda killar och tjejer var euforiska när kalaset var slut. Även vi vuxna fick chansen, och tog den, att spela på alla arkadspelen som normalt sätt slukar ens pengar i en rasande takt, men här var det bara att trycka på knappen för att spela.

Personalen var supertrevlig och styrde upp kalaset på ett bra sätt, efter en timme så slog de av strömmen till alla spel och det var en tydlig signal att nu var det dags för mat. Det var två kalas som arrangerades om lott så när första kalaset gick för att äta så fick nästa kalas chansen att i lugn och ro börja spela.

Parkour med Fearless Movement

Killarna på Fearless Movement tog verkligen hand om barnen på kalaset. De började försiktigt med att lära ut grunderna i parkour för att sedan gradvis öka svårighetsgraden till att till slut inkluderar en hel hinderbana inklusive ett hopp från en "jättehög ramp" (barnens ord, det var väl ungefär 2,5 meter :) ) ner på en mjuk matta.

Lite svårt att hitta rätt då lokalen inte direkt var välskyltad, och den ruffa industrikänslan med betong och grafitti kändes verkligen helrätt tillsammans med parkour.

Lekstan i Sisjön

Ett lite mindre men ändå rejält lekland. Ljust och fräscht och tillräckligt varierande för åtminstone vår sexåring och hans kompisar.