Hur mycket ska presenten till barnkalaset kosta?

En vanlig fråga vi ställs inför är hur dyr presenten till barnkalaset ska vara och självklart är detta väldigt svårt att svara på då det ju varierar mycket mellan olika platser och bekantskapskretsar men vi tänkte försöka lista lite saker som kan vara bra att tänka på.

Hur många år fyller födelsedagsbarnet?

En grundläggande faktor är hur många år födelsebarnet fyller, och den enkla grundregeln är att ju äldre barnet blir ju mer behöver man nog lägga på presenten. Detta då det brukar bli svårare att hitta något som passar en tolvåring jämfört med en fyraåring.  

Ungefär hur mycket kostade presenterna ditt barn fick?

En annan riktlinje är förstås att tänka på ungefär hur mycket presenterna i ditt barns kompisgäng brukar kosta, varje område brukar ha sina oskrivna regler och vanor. Tänk tillbaka på presenterna ditt barn fick på sitt senaste kalas och utgå från det. Utgå dock inte från den absolut dyraste presenten utan gör något form av medelvärde, det kan ju vara så att någon köpt present på någon rea som då verkar vara dyrare än vad det egentligen är, vilket för oss in på...

Det är det upplevda priset som räknas

Det viktiga är egentligen inte hur mycket presenten verkligen kostar utan hur mycket den upplevs kosta. Säg att du till exempel passat på att köpa ett par paket LEGO för halva priset på rea, då kan du med gott samvete tänka att det är det vanliga priset som "räknas" när du ger bort den. Det vill säga du behöver inte köpa något extra bara för att du var smart och passade på att köpa presenten lite billigare på rea.

Det finns dessutom en risk för inflation i priset på presenter om man bara tittar på de faktiskt spenderade kronorna, säg att du köper något för 100 kr som egentligen kostar 200 kr och sedan köper till något för ytterligare 100 kronor. Då finns det en risk att andra föräldrar känner sig tvungna att köpa för 300 kr nästa gång.