När ska man sätta OSA-datum för barnkalaset?

Något som många ofta funderar på när man ska skicka ut inbjudningskort till barnkalas är ungefär hur långt innan barnkalaset man ska sätta OSA-datumet, det vill säga det datum när man senast vill ha svar på om den inbjudna kommer eller inte.

Ett litet stickspår, ett tips kan vara att man skriver "Svara senast 19 september" istället för "OSA 19 september" då det inte längre är helt självklart för alla vad OSA betyder. Även om man känner till vad själva förkortningen OSA, "Om svar anhålles", så är det fortfarande inte alla som vet exakt vad det innebär, det vill säga att man ska svara om man kommer eller inte. 

Tillbaka till själva frågan om när man ska sätta OSA-datum, så här brukar vi tänka: 

  • Som grundregel skulle vi rekommendera att du sätter OSA-datum en vecka innan barnkalaset går av stapeln. 

  • Om du planerar att ha barnkalaset under semestertider så är det lämpligt att lägga på ytterligare några dagar annars finns det risk för att gästerna väntar med att svara och att de sedan bokar in någon semesteraktivitet som krockar med barnkalaset. Det brukar oftast vara lite svårare att tacka nej till ett barnkalas som man redan tackat ja till.

  • Om stället du arrangerar barnkalaset på har ett senaste datum för avbokning så är det självklart bra om man sätter OSA-datumet några dagar innan detta datum så att du får chansen att av- eller omboka om det är många som har förhinder. 

Ett sista tips kan vara att kolla med de kompisar som betyder mest innan inbjudningarna skickas ut så att man får lite förhandsinformation om vilka som kan komma.